Slepačie vajcia ako superpotravina v našom jedálničku
V priebehu posledných rokov bola verejnosť často varovaná pred nadmernou spotrebou vajec v dôsledku vysokého obsahu cholesterolu v nich, s čím je spojený možný vznik srdcovocievnych ochorení. Niektoré výskumy naznačujú rozdiely medzi nasýtenými mastnými kyselinami, trans mastnými kyselinami a cholesterolom obsiahnutým vo vajciach.
V roku 2013 bol v časopise The American Journal of clinical nutrition publikovaný článok, v ktorom sa autori zamerali na zozbieranie údajov zo štúdii o vplyve vajec na srdcovocievne ochorenia. Z ich analýzy vedeckých štúdii vyplynulo, že spotreba vajec nie je spojená s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Bolo však zistené, že spotreba vajec môže mať súvis so vznikom kardiovaskulárnych ochorení u pacientov s diabetom.
Prospešné látky vo vajciach
Slepačie vajcia sú dnes najčastejšie konzumovaným druhom vajec medzi ľuďmi. Sú dobrým zdrojom živín ako sú bielkoviny, vitamíny B2, B6, B12, D, E,K, minerály a tuky (lipidy). Významná časť lipidov je skupina nenasýtených fosfolipidov (tzv. zdravé tuky), ktoré pôsobia ochranne na srdcovocievny systém a prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Ďalšou súčasťou je látka cystatin, ktorý má široké spektrum biologických funkcií, napríklad schopnosť podporovať rast buniek, tlmiť zápalové procesy a má antibakteriálne a antivírusové schopnosti. Ďalšia látka obsiahnutá najmä vo vaječnom bielku, ktorá pomáha v boji proti baktériám, je lyzozým. Používa sa v medicíne ako pomôcka pri antibiotickej liečbe či ako analgetikum (liek proti bolesti) v priebehu infekcie. Medzi zložky obsiahnuté vo vaječnom žĺtku patrí aj imunoglobulín Y. Jeho použitie ponúka možnosť nahradiť chemoterapeutické činidlá v liečbe bakteriálnych infekcií tráviaceho systému. Vajcia sú taktiež bohatým zdrojom retinolu, ktorého nedostatok v organizme spôsobuje ochorenia očí.
Výživové hodnoty
Štandardne veľké slepačie vajce váži asi 60 gramov z toho 11 % predstavuje škrupinka, 58% bielok a 31% žĺtok. Bielok pozostáva prevažne z vody (88%) a bielkoviny (9%), zatiaľ čo žĺtok pozostáva z vody (51%), tuku (31%) a bielkoviny (16%). Výživové hodnoty štandardného vajíčka ponúkam v prehľadnej tabuľke:
Celé vajce (v 100 g) | Vaječný bielok (v 100 g) | Vaječný žĺtok (v 100 g) | |
---|---|---|---|
Voda (g) | 75,1 | 88,3 | 51 |
Bielkovina (g) | 12,5 | 9 | 16,1 |
Tuk (g) | 11,2 | Stopy | 30,5 |
Vitamín A (µg) | 190 | 0 | 4,9 |
Vitamín D (µg) | 1,8 | 0 | 4,9 |
Ekvivalenty niacínu (mg)a | 3,8 | 2,7 | 4,8 |
Vitamín B12 (µg) | 2,5 | 0,1 | 6,9 |
Folát (µg) | 50 | 13 | 130 |
Selén (µg) | 11 | 6 | 20 |
Zinok (mg) | 1,3 | 0,1 | 3,1 |
Jód (µg) | 53 | 3 | 140 |
Horčík (mg) | 12 | 11 | 15 |
Zdroj: Food Standards Agency (2002). McCance and Widdowsons’s The Composition of Foods, 6th summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
Tri a viac vajec týždenne
Analýzy vo Veľkej Británii priniesli záver, že dospelí, ktorí jedávali tri a viac vajec za týždeň, mali významne vyšší príjem vitamínov B12, A, D a niacínu (vitamín B3), jódu, zinku a horčíka v porovnaní s tými, ktorí vajcia nekonzumovali. Potrebné je zdôrazniť aj vysoký obsah vitamínu D vo vajciach, pretože poznáme len málo potravinových zdrojov tohto vitamínu.
Kvalita vajec
Predmetom sporov zostáva otázka kvality vajec. Supermarketové vajíčka z veľkochovov, o ktorých kvalite chovu sliepok sa už popísalo mnoho, zrejme nepotešia žiadneho odborníka na výživu či gurmána, no je náročné hodnotiť dôveryhodnosť údajov. Aj ja sa prikláňam k názoru, že najlepšie vajíčka produkujú nosnice z menších lokálnych fariem, ktorých je na Slovensku veľa, či prípadne vlastné sliepky na dvore. Rozdiel je taktiež v krmive, ktorým sú sliepky kŕmené, či sa jedná o priemyselné zmesky, kŕmenie pšenicou či šrotom, či sú dokrmované zvyškami z kuchyne, či farmár používa vitamíny pre hydinu. Priemyselné zmesky obsahujú zvyčajne geneticky modifikované organizmy, najmä sóju. Nie každému také vajíčka chutia. Naozaj si pre to myslím že, prirodzene kŕmená sliepka a jej vajíčka sú na nezaplatanie a vajce sa jednoznačne radí medzi superpotraviny v našom jedálničku.
Tip Sveta zdravia: Viete, aké vajcia kupujete v obchode?
Na každom vajci, ktoré si zakúpite, vidíte číselný kód. Práve prvé číslo (0 – 3) je veľmi dôležité, ak nás zaujíma metóda chovu, ktorá, ako je spomenuté vyššie, má vplyv na kvalitu vajec.
0 | vajcia sliepok z ekologického chovu (BIO) |
1 | vajcia sliepok z voľného výbehu |
2 | vajcia sliepok z podstielkového chovu |
3 | vajcia sliepok z klietkového chovu |